Angelie knust over at hun må ta 6. klasse om igjen

Publisert 03.11.2017 av Milfrid Tonheim


Husker dere Angelie? Hvis ikke så klikk her og se filmklippet om henne i 2016.

Jeg møter henne på barneskolen i Muyange, ett år etter at vi ble kjent med henne. Hun er nå blitt 13 år. Angelie forteller at det ikke er så lett å bare ha en mamma. Selv om hun ikke kjenner pappaen sin så savner hun han veldig mye, og hun blir lei seg når andre barn erter henne fordi hun ikke har en pappa.

Fotograf: Milfrid Tonheim

Men på skolen kommer Angelie til sin rett. Rektor forteller at hun har gjort det svært bra karaktermessig hele året. Hun er en av hans beste elever. Likevel gikk det galt når Angelie skulle ta den statlige opptakseksamenen til ungdomsskolen (secondary school) våren 2017, og nå må hun gå opp igjen 6. klasse på barneskolen. Tårene triller når hun snakker om dette. Mine også. Hun virker helt knust, og rektor forteller at hun har sagt hun heller vil dø enn å gå opp igjen 6. klasse.

Det finnes ingen konte-eksamen i Kongo. Barna får denne ene sjansen dette året. Går det galt eller man er syk, stryker man og ‘taper’ ett år før man kan gå videre. Det hjelper ingenting at man har gode karakterer gjennom resten av skoleåret.

Situasjonen til Angelie er en påminnelse om hvor viktig det er at bistandsorganisasjoner som støtter utdanning ikke har en kortsiktig og rigid tidsramme. BFA sin støtte følger hver enkelt elev til de har fullført 12 årig utdanning. Heldigvis for Angelie!

Det gjør vondt å reise fra Angelie nå som smilet er borte og øynene er triste, men jeg tror hun kommer sterkt tilbake. Adolphe og Tito, som begge jobber for Buddies for Africa, lover å følge henne opp og sammen med rektor og lærere vil de hjelpe henne å få tilbake troen på seg selv.  Prosjektleder
Milfrid Tonheim