Fisteloperasjoner ved sykehuset i Kaziba

Publisert 24.03.2015 av Siri og Eirik Sandstø


Disse bildene er fra en gruppe med kvinner som har fått fisteloperasjon ved sykehuset i Kaziba. De er nå ferdigbehandlet og er på vei tilbake til Fizi, som ligger ca 300 km fra Kaziba.Sykehuset i Kaziba har siden oktober 2011 tatt del i et fistelprosjekt støttet av en ekstern hjelpeorganisasjon. Siden det ikke finnes tilstrekkelig med helsehjelp i Kongo og de fleste må gå dager for å komme til et sykehus eller til en helsestasjon med kvalifisert hjelp, føder de fleste kvinnene i Kongo uten kvalifisert hjelp. Fistler oppstår ofte etter langvarige og kompliserte fødsler uten fødselshjelp eller etter brutale voldtekter. Denne lidelsen innebærer unormal åpning mellom vagina og urinveier eller endetarmen, som igjen fører til ufrivillig lekkasje av urin og/ eller avføring. Mange blir utstøtt av samfunnet som følge av dette.

 

Fistler i er utgangspunktet lett å operere, men det krever at den som utfører operasjonen har tilstrekkelig og god kompetanse. I Kaziba har de derfor fått hjelp av en kirurg som har fått sin utdannelse på Panzisykehuset i Bukavu, Dr. Mushemuka. På Panzisykehuset, hvor direktøren, Dr. Denis Mukwege, har fått mange internasjonale priser for sitt arbeid for kvinner i Kongo, har de blant annet spesialisert seg på fisteloperasjoner. Denne kunnskapen læres nå videre til kirurgene ved sykehuset i Kaziba.  

 

 

Dette er også en viktig grunn til at Buddies for Afrika er med og støtter sykehuset økonomisk, fordi sykehuset spiller en særskilt viktig rolle for kvinner og mødrehelsen i lokalsamfunnet.