Nå synger barna på Buddies-skolen

Publisert 03.04.2013 av Marit Moi


 

I mars besøkte jeg Buddies for Africas skolebygg i Chukudum, Budi distrikt, i Sør-Sudan. Det har vært noen forsinkelser i byggeprosessen slik at bygget enda ikke er helt komplett, og jeg ble derfor overrasket over at skolen sydet av liv! Forklaringen kom kjapt; Denne skolen er populær i hele byen og har tiltrukket seg mange som ønsker en god grunnutdanning for barna sine. Kapasiteten er allerede sprengt.

Dette er en gledelig situasjon, for det finnes faktisk flere halvtomme og tomme skolebygg mange steder i Sør-Sudan. Årsaken til dette er at foreldre ikke forstår nødvendigheten av skolegang. I tillegg er det en overveldende mangel på lærere i landet. 
At skolen er full av lærevillige elever i Budi er et resultat av ADRAs langsiktige opplæring av foreldre, landsbyledere og lærere. forstår foreldrene som har deltatt i kurset betydningen av utdanning, men slik har det altså ikke alltid vært – heller ikke i denne delen av Budi.


 

 

At skolen vi snakker om, Nakua Memorial Primary School, er finansiert fra Norge, kommer ikke som en overraskelse på folk i Chukudum: "Norge har fulgt oss hele veien, i oppoverbakker og nedoverbakker" sier folk vi snakker med hos ordføreren i Chukudum.

 

Folk i Sør-Sudan at de er spente på framtiden i sitt nye land. Selv om Nakua-skolen ikke bygningsmessig er ferdig, er undervisningen i full gang. Fjorten lærere, hvorav fem kvinner, gjør sitt beste hver dag for å dele kunnskap. Nå synger barna i Budi. Og for noen stemmer de har! Sangen er kraftfull og rett på tonen.


Denne gangen kom sangen fra Buddies-bygget. Jeg er  takknemlig til alle som har bidratt til at dette kunne bli en virkelighet.

Takk!


 

 

 

Vennlig hilsen

Gry A. Haugen

Kommunikasjonsrådgiver

ADRA Norge