Reisebrev fra Sør-Sudan

Publisert 26.11.2012 av Marit Moi


 

Prosjektbesøket til skolen i Chukudum startet i Juba. ADRA Sør-Sudans prosjektleder hadde skaffet to biler og fire soldater til å kjøre med oss de fem timene kjøreturen tok. På denne veistrekningen har det vært enkelte væpnede bilrøverier, der passasjerene ble frastjålet alle eiendeler, og derfor er det tryggest å kjøre to biler sammen og ha med minst én bevæpnet soldat i bilen. En annen viktig årsak til å kjøre to biler sammen er de dårlige veiene. Det hadde regnet, og de leirete veiene minnet noen steder om en elvebunn med store vannhull, og flere steder måtte vi krysse elver i over en halv meters dybde.

Vi besøkte flere skoler og snakket med lærere og elever. Det ble uttrykt stor takknemlighet for hjelpen fra Norge og ADRA Sør-Sudan. Det var flott å se velfungerende nye skolebygg ved siden av de gamle falleferdige hyttene som ble brukt tidligere, og da vi opplevde de kraftige regnskyllene, forsto vi betydningen av at elever og lærere har skikkelig tak over hodet.


Håndverkerene jobber hardt for å bli ferdig med det nye skolebygget


Vi besøkte skolebygningen i Chukudum som er i ferd med å bli bygget for penger fra Buddies for Africa.  Det blir en bygning med 4 klasserom i utkanten av byen der det ikke er noen skole. I den andre delen av byen er det en stor skole med over tusen elever, men de har bare klasserom til halvparten av elevene. Dessuten vokser byen, og det er mange familier som bor i leirhytter like ved skolen som har barn som trenger denne nye skolen. ADRA arbeider for å få skolebygningen ferdig i desember slik at skolen kan være klar til å ta inn elever til det nye skoleåret i februar 2013.

 

 

Skolepultene er ferdige 


Skolemøblene er laget og en brønn med vannpumpe er klar ved skolen slik at elevene kan få rent drikkevann. Bygningen av skolen er blitt forsinket på grunn av en uvanlig lang regntid i år og store vanskeligheter med å frakte byggematerialer ut til området på de dårlige veiene når det regner. Men ADRA Sør-Sudan forsikrer om at skolen vil være klar til det nye skoleåret.


Turen hjalp meg personlig til å forstå de utfordringene vår partner står overfor med henhold til dårlige veier og den lange regntiden som har forsinket dette prosjektet med noen måneder.


ADRA Sør-Sudan og ADRA Norge takker for tålmodighet og forståelse og takker for det gode samarbeidet med Buddies for Africa.  


Birgit Philipsen

Daglig leder

ADRA Norge